Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

НАБЛЮДАТЕЛ

Писмо от "България" 1

ДОМИНО


Domino Song-text: Domino, Domino, warum hast du so traurige Augen, "Домино, защо са ти тъжни очите?"
Очите на доминото са тъжни, понеже когато тази песен стана шлагер, умираха хора. Глобалната US стратегия беше: Ако ние позволим в Северен Виетнам "Виетконг" да ни победи, pro-US режимите в далечния Изток ще изпопадат един след друг като плочки за домино, подредени така, че като бутнеш една, падат всички.
Балканите показваха, че теорията за доминото не е вярна. Но в политическия речник "балканизация" означаваше разпокъсаност и междуособици, the Balkan powder keg означаваше балканското буре барут. Великите сили не признаха, че тъкмо те подстрекаваха Балканските войни, както днес US не признават, че създадоха ислямистите, муджахидините, талибаните, "Ал Кайда", главорезите на ИДИЛ - "Ислямска държава в Ирак и Леванта", като възкръснал халифат.
На Балканите нямаше "Домино", докато САЩ и НАТО не го породиха. Балканите, далеч по-мъничка територия от далечния Изток бяха пъстра мозайка от режими, които си бяха близки, всеки беше воювал с всеки, те се караха като роднини, но никой от тях не падаше и не предизвикваше верижно сгромолясване. Балканската трагедия започна едва когато Бил Клинтън заповяда бомбардировки на Западните Балкани. Той изклинчи от задължителната тогава военна служба и от Виетнамската война, не каза: "Ще се сражавам за моята страна, права или не - right or wrong it's my country". После Клинтън стана 42-ят US президент, понеже подлеците преуспяват в политиката, това е вечен закон.
На шарената балканска мозайка имаше всичките режими, каквито имаше по широкия свят. Тоталитарна България заслужено имаше прозвище "най-верният сателит на Кремъл". Румънецът Чаушеску беше диктатор, но непослушен на Кремъл. Югославският диктатор Тито беше скаран със Сталин. В Албания Енвер Ходжа се разбираше с китаеца Мао и не се разбираше с Кремъл, който не се разбираше с Китай. В капиталистическа Гърция комунистите партизани получаваха помощ и убежище в България, но US ги изгориха с напалм.
На великите сили всичко им е велико; и грешките им са велики. Два примера за мисловен примитивизъм: 1. Ние ще победим, защото с нас е Сталин, а където е Сталин, там е победата; 2. Което е добро за "Дженеръл моторс", е добро за САЩ (What's good for GM is good for US).
Вижте the Vietnam Veterans Memorial in Washington; на него са гравирани само 58 272 имена за войната, която взе милиони жертви и завърши с уникален US резил. На покрива на US посолството тълпата бягащи се вкопчваше в люлеещата се стълбичка, спусната от вертолета, и той не можеше да излети. Оживя карикатурата на The New Yorker: Батман не може да излети от Куба, понеже много кубинци са се вкопчили в мантията му. Фидел Кастро тогава каза, че Вашингтон и Хавана ще се разберат, когато "латинос" стане папа и негър стане US президент, сиреч никога. Сега Фидел мълчи.
Вместо Vietnam Memorial in Washington по-добре гледайте филма на Francis Ford Coppola "Apocalypse Now". Вихрената езда на валкюрите на Вагнер вълшебно пасва на US вертолетен нальот. Филмът на Копола е екранна адаптация на Heart of Darkness, новелата на поляка Joseph Conrad. Той пишел на английски по-добре от англичаните. Което не е особено постижение; англичаните не могат да говорят своя език; Why can't the English teach their children how to speak се пее в мюзикъла My Fair Lady. Но поляците могат да се гордеят с Игнаси Ян Падеревски, пианист, композитор със световна слава, поборник за полска независимост, премиер и външен министър на Полша, а сегашните български премиери и външни министри, като ги гледам, не зная да се смея ли, да плача ли. Синапсните връзки в мозъците им са програмирани дефектно. Личи им, щом си отворят устата и кажат "леви" и "десни" - понятийни реликви от времето след Френската революция и преди нея, когато през 1618-та бил направен неуспешен опит за превъзпитаване на парижките проститутки. Българските политически проститутки не са виновни, че се проститутки. Те (политици, политолози, социолози, философи и университетски преподаватели) са рожби на времето си, учат на слугинаж своите студентки и студенти. В ЮЗУ (Югозападния университет в Благоевград) човек от Военната академия подготвя по US военна доктрина бакалаври и магистри по Национална сигурност, както щабните плъхове от някогашната Катедра 22 ни индоктринираха по съветска военна програма. Но ние бяхме непослушковци и слушахме "Гласът на Америка". Емисиите на къси вълни на български започваха така:
"Говори гласът на Америка. Гласът на един от обединените народи." Още нямаше ООН. "Обединените народи" бяха 25-те страни от военната коалиция, която победи силите на оста Рим, Берлин и Токио. Снимките от онова време са пропагандно режисирани.
А аз ви зова по горещниците да избягвате силно слънце и съмнителен алкохол със съмнителен лед в чашата. Не падайте духом, поручик Галицин!


DI copyrightСнимки: Архив


US войници побиват американското знаме на остров Иво-джима.

Червеноармеец побива съветското знаме на Райхстага. Кръгчетата показват, че на китките на двете си ръце той носи ръчни часовници, които го издават в мародерство. Ретушьорите после ги изтриха.

Козметичен салон, където US дамите си гримират краката, все едно че носят скъпите тогава копринени чорапи.

Военновременен плакат, зовящ същите дами да икономисват, като кърпят дрехите на мъжете си..


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM