Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

Врачански художник в изложбата "Цвят, звук, движение"

CREDO BONUM ЗАЛАГА ПРЕЗ ЛЯТОТО
НА "ЦВЯТ, ЗВУК, ДВИЖЕНИЕ"

Милена ДимоваСнимка: "Реактив"
Музикалната стена "МиРеЛа" на студио "Реактив"
17 юли - 3 септември

Георги Димитров, Ангел Петков, Николай Петков, Мария Чакърова

Повече от месец залата на столичната галерия Credo Bonum ще живее по законите на геометрията. Изложбата "Цвят, звук, движение", която се открива на 16 юли, събира художници, които гледат на изкуството като на задълбочено лабораторно занимание. Те работят както с класически живописни техники, така и с най-новите дигитални технологии. Експозицията обръща внимание на едно специфично изкуство, родено като реакция на напрегнатия модерен свят. То стъпва върху някои вечни правила, като дава пълна свобода на тълкуване у зрителя, разширявайки границите на неговото сетивно познание.

Геометричната абстракция обединява живописта и рисунките на Георги Димитров, Мария Чакърова и Николай Петков. За тях фигуралния свят е останал да съществува на ниво геометрична форма, а цветът едновременно изразява преживявания и идеи, но е и композиран по законите на спектралния анализ, използвайки опита на Западноевропейския модернизъм. Георги Димитров учи политически науки и международни връзки в Нова Зеландия. Основател е на международен форум за безпредметно изкуство. Николай Петков завършва стенопис и теория на изкуството в The New School for Social Research, Ню Йорк. Мария Чакърова работи в областта на нефигуративната живописна картина.

Изложбата си поставя за цел да разшири и провокира възприятията на зрителя. С работите на Ангел Петков и студиото за интерактивни инсталации "Реактив" ценителят може да преживее изкуството отвъд повърхността на картината. Трите движещи се и светещи колони на Columnication (съчетание между думите "колона" и "комуникация") усещат емоциите на посетителя. Те притежават сензори, които отчитат нервността на човешките движения, което кара инсталацията да променя своето поведение в съзвучие с човешкото присъствие. И ако публиката е неволен участник в тази интерактивна игра с произведението на изкуството, то музикалната стена "МиРеЛа" изисква активното участие на посетителя. Създадена първоначално за обществена среда, тя е групов музикален инструмент, приканващ към колективно музициране. Ангел Петков е роден през 1989 г. В момента учи в НБУ. Занимава се с интерактивен и индустриален дизайн. Студио "Реактив" (Албена Баева, Стефан Дончев, Петя Боюкова и Иван Шопов) създава интерактивни инсталации за реклама, музеи, изложби и фестивали.


Снимка: Credo Bonum
Ангел Петков, Columnication

( в. "Сега")
.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM