Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ОТ ДНЕС ЗАПОЧВАТ ГОРЕЩНИЦИТЕ

От днес, 15 юли, започват горещниците. Те се смятат з0а най-горещите дни в годината. Народното поверие е, че в трите дни (15, 16,17 юли - Чурута, Пърлига и Марина Огнена) не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб. Неспазването на тези забрани води до пожари и градушки.
На днешния ден, Чурута, угасвали огъня във всички къщи. Палели го на третия ден, на Марина Огнена, насред хорището, чрез триене на липови колци с лесково вретено. "Новият огън", както му казвали, или още "жив" огън, лекувал всички болести.
Българите вярват, че Св. Марина Огнена държи под ключ всички живи твари. На деня й в Пиринския край болните да се къпят в топли извори или с топли билкови отвари. А после на плодно дръвче край извора болният връзвал нишан: конец или парцалче от дрехата му, за да се "върже" и болестта.
Празникът е и за ковачи, железари, калайджии, медникари и грънчари - всички, които боравят с огън.
Астрономическите горещници се отбелязват на 28, 29 и 30 юли. Разминаването идва заради преминаването към Юлианския календар, който с времето се отдалечава от Григорианския заради повечето високосни години в него.


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM