Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ЕВРОПА Е НА ПЪТ ДА РУХНЕ
ЗАРАДИ СУЕТАТА И ЦИНИЗМА
НА ШЕПА БАНКЕРИ И ПОЛИТИЦИ

Дали Ципрас ще оцелее след такова унижение, след като напълно основателно пледира за отказ от този план чрез референдум? Това е малко вероятно. Всъщност от идването на власт на СИРИЗА през януари, германските ръководители едва сдържаха фурора си да видят фалита на правителството на радикалната левица на една малка страна, позволило си да не се подчини на най-мощните икономики на планетата. Това коментира американският икономист Джефри Сакс, един от големите критици на споразумението с Гърция.

- В призива си пишете, че "гръцкото правителство е приканено да опре пистолет в слепоочието и да натисне спусъка. За съжаление, куршумът ще убие не просто бъдещето на Гърция в Европа". Дотук ли стигнахме?

- Говори се, че е имало шест месеца на "мозъчна атака", за да се намери изход, който да удовлетвори всички...но не е имало никаква "мозъчна атака"! Има просто политически, идеологически избор да се пречупи Гърция. Имаше икономически, фундаменталистки избор да бъде подчинена тази страна. Няма никаква причина страната да бие барабанът за "реформи", наложени със сила. Наложени. Те не говорят за анулиране на част от дълга, за който всички знаят, че е непоносим. Те не дават никакъв тласък, за да излезе страната от най-голямата рецесия от войната насам. Те няма да избавят 40-те процента деца, които живеят под прага на бедността, или 50-те процента безработни младежи, които нямат никакво бъдеще. Това са заповеди, а не реформи. Къде е професионализмът, къде са сериозните, обсъдени предложения? До края германският министър на финансите стоеше решително на максималистичните си позиции; до края никой не посмя да му се противопостави, в името на оцеляването на Еврозоната. Но на каква цена?

- Оправдана ли беше загубата на доверие спрямо Гърция, за която говореха ръководителите на Еврозоната?

- Доверието трябва да бъде в двете посоки; то трябва да бъде взаимно. Къде е доверието, когато Германия забранява всяка честна дискусия за реализуемостта и жизнеността на един такъв план? Къде е доверието, когато, при постигането на споразумението, финансовият министър Волфганг Шойбле признава, че дългът е непреодолим, но противоречи на правилата да бъде намерено лекарство за него? В основата си загубата на доверие се дължи най-вече на слабостта на европейските институции. Европейската комисия напълно бе държана встрани, подобно на нейния комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси. Ако продължава така - без солидарност, без компромис, европейската мечта е обречена. Европа бе изградена върху пепелищата на Втората световна война, благодарение на визията на държавни лидери. Тя е на път да рухне заради суетата и цинизма на шепа банкери и политици.
- Какво може да стане в Гърция?

- Катастрофа. Затваряне на банковия сектор в продължение на седмици не се е случвало от времето на Голямата депресия през `30-те години. От няколко седмици вече страната е на ръба на рухването. Тя прави още няколко крачки към скалите. Европейската централна банка не искаше да играе ролята на заемодател, защото Йенс Вайдман, президентът на Бундесбанк, бе част от "ястребите". Това е много шокиращо. От 40 години се занимавам с международна икономика и никога не съм виждал такова нещо; да го видя през 2015 г., в една от двете най-големи икономики в света, е кошмар. Това е фалитът на една финансова и икономическа система без реално политическо ръководство.
Дали Ципрас ще успее да оцелее след едно такова унижение, след като напълно основателно пледира за отказ от този план чрез референдум? Това е малко вероятно. Всъщност от идването на власт на СИРИЗА през януари, германските ръководители едва сдържаха фурора си да видят фалита на правителството на радикалната левица на една малка страна, позволило си да не се подчини на най-мощните икономики на планетата. Те ще спечелят. Както движенията на радикалната десница и на крайната десница, които ще натрупат капитал


/КРОСС/


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM