Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ГЪРЦИЯ КАЗА "НЕ"
НА КРЕДИТОРИТЕ

ПОБЕДИТЕЛИТЕ В РЕФЕРЕНДУМА
ПРАЗНУВАТ В ГЪРЦИЯ

61.40% от гръцките избиратели гласуваха с Не - Oxi, на предложенията на кредиторите. Разликата между "не" и да" е 23%, резултат, който не беше прогнозиран. До последния момент се твърдеше, че резултатите ще бъдат много близки. Гласували са близо 9 милиона избиратели. Невалидните бюлетини са малко над 5%.
При обработени 73% от гласовете, резултатът от референдума в Гърция бе следният: 62 на сто са гласували с "не" и едва 38 на сто - с "да". Към 21 часа данните показваха 60,65 % против и 39,35 % - "за" при 27 % обработени резултати, съобщи Министерството на вътрешните работи на страната. Първите официални данни на вътрешното ведомство веднага очертаха крайната картина - при 20 % гласували - 59,98% са "против", или 254 999 души, а с "да"- 40,02% или 170 147 души. Световни медии, предаващи директно от гръцката столица, информираха, че гърците празнуват масово в Атина, улиците са препълнени от хора, развяващи знамена.
Цифрите категорично показват смазващо предимство на недоволните от предложенията на кредиторите. На всенародното допитване гърците трябваше да одобрят или отхвърлят условията, при които международните кредитори са съгласни да отпуснат нови средства за страната, изпаднала във фактически фалит. Най-общо казано, кредиторите искат строги бюджетни икономии, изразяващи се в съкращаване на разходите за държавната администрация, намаляване на пенсии и увеличаване на данъци (най-вече ДДС за туризма). Тези условия се поставят, за да бъде отпуснат последния транш по т.нар. спасителна програма в размер на около 7,2 млрд. евро и евентуалното й продължаване. Целта е Атина да върне заемите, чийто общ размер е около 300 млрд. евро.
Компания GPO, която е провела телефонно допитване по поръчка на телевизия "Мега", съобщи, че срещу предложенията на кредиторите са гласували от 49,5 до 53,54 процента, а "за" - 46,5-50,5 процента.
Компанията Metron Analysis, извършила изследване по поръчка на телевизия "Антенна", смята, че против са се изказали 49 на сто, а "за" 46 на сто.
Компанията Mark в изследване за телевизия "Алфа" пресметна, че против са били 49,5-54,5 процента, а за 45,5-50,5 процента. Телевизия "Стар" обяви резултати от допитване на MRB, според които против са били 49-54 процента, а за 46-51 процента.
"Не" на референдума в Гърция не означава автоматично излизане на страната от еврозоната, е заявил европейски представител в Брюксел, като коментирал първоначалните резултати от вота, при които гласувалите "против" надхвърляли 60 % при 27 % обработени резултати.
Германският канцлер Ангела Меркел не е могла да скрие силното си разочарование пред своите колеги от ХДС, пише сп. "Шпигел".
Франсоа Оланд и Ангела Меркел ще се срещнат в понеделник, за да обсъдят резултата от всенародното допитване.

Повечето европейски лидери призоваха вотът на гръцките граждани да бъде уважен. Каква е първата реакция? Словашкият финансов министър Петер Казимир предупреди, че гръцкото "не" в резултатите от референдума отварят вратата на Гърция за напускането на еврозоната. Той написа в социалната мрежа "Туитър: "Кошмарът на архитектите на еврото - че някоя държава може да напусне клуба, изглежда като реалистичен сценарий, след като Гърция гласува с "не" днес.
Германския вицеканцлер Зигмар Габриел коментира, че провеждането на преговори с Гърция за нова спасителна програма в създалата се ситуация е трудно за възприемане. Атина беше поздравена от лидера на испанската партия "Подемос", който приветства резултатите от гръцкия референдум като "победа за демокрацията".
Европейската комисия увери, че "уважава вота на гражданите на Гърция". В понеделник председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще проведе телеконференция с председателя на ЕЦБ Марио Драги и Йерун Дейселблум, председател на Еврогрупата. Последният определи като "изключително печални" за бъдещето на Гърция резултатите от проведения референдум.
Германският канцлер Ангела Меркел ще отлети за Париж в понеделник, за да обсъди с френския държавен глава Франсоа Оланд резултатите от гръцкия референдум. Двамата европейски лидери отправиха предложение за свикването на извънредна среща на върха на държавите от ЕС. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърди, че държавите от еврозоната ще проведат извънредна среща на върха във вторник, за да обсъдят последиците от резултатите от гръцкия вот.
Ситуацията стана по-трудна след гръцкия отказ и не е вярно обещанието на премиера Ципрас, че така ще сключи по-добра сделка, каза във видеообръщение председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.
Той призова евролидерите да подготвят хуманитарна помощ за страната.
Пенсионерите, болните и децата в градините не трябва да плащат цената на драматичната ситуация, до която правителството доведе страната си, обяви Шулц.
Председателят на Европейския парламент настоя за смислено предложение от страна на управляващите в Атина още следващите часове.
Няма да чакаме инициативите на гръцките власти, заяви обаче шефът на еврогрупата холандецът Йерун Дейселблум. Той нарече резултата от гласуването "злочест за бъдещето на Гърция".
Референдумът в Гърция е кулминация на бавно заформяща се катастрофа, която започна преди повече от десетилетие с присъединяването на страната към валутния съюз на Общността, коментира британският вестник The Times. През 2001 г., когато Гърция стана част от еврозоната, тогавашният премиер Костас Симитис приветства решението, което трябваше "да гарантира за нас по-голяма стабилност и да открие нови хоризонти".
Не всички обаче бяха убедени, че това ще се случи. И както се оказа, резервите са били оправдани. Още тогава президентът на Европейската централна банка предупреди, че Гърция ще трябва да работи усилено, за да подобри показателите на икономиката си и членството й да заработи. Това обаче не се случи. Както често се случва в Европейския съюз - политиката триумфира над икономиката. Желанието да бъде разширена еврозоната провокира приемането на всички, които искат да се присъединят към валутния съюз, дори и да не са готови, както е в случая с Гърция.
Европа изживя наистина драматичен ден, коментира германското издание Bild. Цели 61,31 % от гражданите на Гърция казаха "не" на предложения от ЕК, ЕЦБ и МВФ спасителен план за икономиката на балканската държава. "Това, което се случи тук, е раждането на демокрацията", се чуваше по мегафоните в Атина.
Трябваше ли петгодишната спасителна политика на Брюксел да приключи по този абсурден начин? Гръцкото "не" е тежък удар за Брюксел, Париж и Берлин, защото засяга не само постигането на споразумение с Гърция, а проекта, наречен Европа, коментира германският телевизионнен канал ZDF..


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM