Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ТАЗИ НОЩ НАБЛЮДАВАМЕ
"СИНЯ ЛУНА"

Две пълнолуния очакват жителите на Земята през юли. Първото пълнолуние е още тази нощ - 2 юли, а второто ще бъде на 31 юли, съобщава Московският планетариум, цитиран от ТАСС.
Тази нощ ще станем свидетели на рядко природно явление - на т.нар. синя Луна, информира Московския планетариум. Синя Луна е названието на второто пълнолуние в рамките на един календарен месец.
Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец. Тогава втората Луна се нарича "синя".
Явлението няма нищо общо с цвета на Луната, отнася се единствено до периодичността на фазите й и се наблюдава веднъж на около две години и половина (средно 2,7154 години).
"Названието на астрономичното явление изобщо не означава, че ще видите Луната синя", пояснява ръководителят на комплекса Московски планетариум Ярослав Турилов.
Луната ще си изглежда, както и при всички други пълнолуния. Това е просто красиво образно название, заимствано от английския израз Once in a Blue Moon, което означава "рядко или никога".
Астрономичното събитие с красиво име обикновено се случва един път на две-три години. Астрономите го обясняват така: времето между две пълнолуния е 29,53 дни, което е малко по-малко от средната продължителност на месеца, затова приблизително на 2,7 години в календара се натрупва допълнително пълнолуние. То за пореден път ни напомня, че в годината може да има 13 пълни Луни вместо обичайните 12.
Миналия път времето на Синята Луна се падна през август 2012 година. Това беше моментът, в който започнахме да създаваме сайта Мегавселена и кръстихме рубрика на него. В нея сайтът публикува новини, които не намират място в другите рубрики, но са достатъчно интересни, за да присъстват при нас.
Следващото подобно събитие ще се случи през януари 2018 година. А тази нощ ви пожелаваме щастливи мигове със Синята Луна на небето.
Предишният подобен феномен е бил през 2012 година - на 2 и 31 август, а следващата "синя Луна" ще е през януари 2018 година.

/КРОСС/

.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM